Omfamna hela ditt cykliska jag med Rebecca Tiger

Hon beskriver sig själv som naturprästinna, regissör, artist och fanatisk vaginal folkbildare. Hon har introducerat fenomenet snippsauna till Sverige och kanske har du hört talas om hennes Instagram Wildherbarista där hon inspirerar till mer självkärlek, ceremoni och hyllning av kroppen. Rebecca Tiger är en multikonstnär och feministisk aktivist som gått från att vara arg till att istället hylla det som varit undangömt och skammat. I Kvinnotekets ögon är hon en fenomenal förebild med förmågan att skapa magi för den som önskar omfamna hela sig själv. Välkommen att bekanta dig med Rebecca!

Fotograf: Maria Andrea

Rebecca, äntligen ses vi! Berätta lite om dig!

Man kan sammanfatta mig med naturprästinna, regissör, artist och fanatisk vaginal folkbildare. Jag är utbildad skådespelare och regissör och de senaste åren har jag börjat omfamna mycket mer av allt det som är jag: min häxidentitet och mitt örtintresse - tillsammans med en längtan efter ceremoni, ritual och magi. Under en lång tid höll jag de två delarna separerade från varandra, men nu börjar det komma samman till en helhet. Jag tror att det är enda vägen - att omfamna sig själv! 

Jag drivs av att skapa förändring. Jag blir peppad av att folk får resultat: att de känner sig mer i sin kropp, känner mer lust, kanske blir mer kåta.

När jag började stå för hela mig själv förflyttades min feministiska aktivism till att handla om kroppen: kroppen i sin helhet. Mitt arbete fokuserar mycket på de som är födda med äggstock, livmoder, vagina, vulva. Det finns så orimligt mycket problem kring det och jag har funderat mycket på varför. Problemen sitter både i biologiskt kön, identitet, trauman, press och stress. De finns också i förmågan att sätta gränser och hur ofta man går över dem. Jag försöker utbilda och informera om kroppen men väver in mycket ceremoni och ritual i det.

Var hittar du din kraft för att skapa samtal om kvinnokroppen?

Jag drivs av att skapa förändring. Jag blir peppad av att folk får resultat: att de känner sig mer i sin kropp, känner mer lust, kanske blir mer kåta. Någon kanske har blivit med barn, en annan har mindre ont, får mer sammanhängande mens eller har mer sekret än tidigare. Det gör mig så himla glad! 

Tidigare var jag väldigt arg - och det är jag fortfarande - men det är inte min grej att skapa förändring genom att ta strid. Idag ser man ofta på kvinnors olika besvär som att det är fel på kvinnokroppen eller menscykeln. Men det är inte funktionerna det är fel på. Det är inte fel att ha mens. Det är inte funktioner som ska dövas, tas bort eller smörjas in. Vi behöver gå till roten av problematiken - något som är djupt rotat, särskilt om man föds in en kropp som varit förtryckt i så många tusentals år. 

Jag försöker utbilda och informera om kroppen men väver in mycket ceremoni och ritual i det

Jag märker att förändring kan ske genom att ge sig själv mer kärlek och mer överflöd. Genom att vara tydligare med sitt nej kan ett ja bli mycket starkare. Genom att lära känna sin kropp så vet man mycket mer hur man vill ha det - oavsett om det gäller det sexuella eller i kontakt med vården. Man kan stå på sig lite mer: ”Nej, jag vill faktiskt veta nu. Nöjer mig inte med att #alltserfintut för jag känner och vet att det inte ser fint ut.” Man orkar vara lite jobbig och det hjälper till att förändra tillexempel vården.

Vaginal folkbildare som inspirerar tusentals personer - hur kommer det sig att du hamnade där du är idag?

Jag har alltid haft ett intresse för historia, feminism och örtmedicin. Men katalysatorn var att jag hittade och blev frälst av snippsauna - och till den hittade jag när jag inte kunde bli gravid med mitt andra barn. På grund av olika omständigheter hade jag tidigare blivit av med en äggledare och fått informationen att den äggledare som var kvar var förstörd, vilket innebar att jag inte skulle kunna få fler barn. Just i den stunden hade jag precis fått ett barn så jag tänkte inte så mycket på det, men när det gått ett tag och tankar och längtan efter till barn kom så blev det jättejobbigt.

Vi påbörjade en IVF som vi sedan hoppade av, en process som fick mig att må väldigt dåligt. Allt kostade pengar och det var en ständig snurra av tester och sprutor, det kändes som en industri där jag förvandlades till procent och kände mig som en avlingskossa. 

Min kunskap skapar en känsla av styrka, makt och ursprung. Jag tror att det skapar en mer kärleksfull relation till kroppen, skötet och till sin identitet som kvinna.

Vi funderade på att adoptera men fick veta att vi bodde för litet och tjänade för lite pengar. Jag var ledsen och förvirrad och började söka efter andra lösningar. Örtintresset har alltid varit med mig som en del av mitt historieintresse och efter en tid hittade jag snippsauna! Efter att ha ångat blev jag gravid och jag kände bara att wow - det här behöver alla testa! Först övertygade jag mina vänner och tillslut sa de åt mig att det var dags att sprida kunskapen till resten av världen. Det var början på mitt Instagramkonto Wildherbarista som kort efter det skapats exploderade. Jag hade inga planer eller tankar på att det skulle bli så stort som det blev och är idag. 

Man kan säga att snippsanua, yonisteaming eller hukbad som det kallas är anledningen till att jag är här idag. Det var vägen till att omfamna hela mig. 

Hur skulle du beskriva ditt arbete?

Jag tror väldigt mycket på att arbeta i grupp. Att vara i cirkel, lyssna på varandra. Att våga gå in i andra möten med människor. Kanske mötas i ceremoni, vara mycket i skogen. Koppla ihop sig själv med moder jord och stanna upp. Ha mer stilla rum att jorda sig i kroppen. Jag vill på något sätt återställa kontakten med jorden för det tror jag är något som vi förlorat. För länge sedan är jag säker på att det fanns andra sätt att se på världen och att vi helt enkelt behöver återupptäcka det.

Jag märker att förändring kan ske genom att ge sig själv mer kärlek och mer överflöd. Genom att vara tydligare med sitt nej kan ett ja bli mycket starkare.

Allt jag tar upp på mina kanaler har hela tiden varit en parallell med den väg jag själv vandrat. Jag kände länge att något skavde. Jag har funderat mycket på den roll man föds in i som kvinna - och de roller som finns att tillgå om man inte vill uppfylla den. Vem är jag i den här världen? Jag har haft ett genuint sökande i det här, i min roll som kvinna eftersom det är det jag identifierar mig som. Det tog ganska lång tid att jag fattade att det är kroppen allt handlar om. Den är så mycket mer än ”snygg” och ”funktionell”, där ryms kunskap, känslor och så mycket visdom. 

Jag erbjuder också webbinarier som man kan titta på och kurser som man kan gå. Det går att boka konsultationer eller ceremonier och så försöker jag tillhandahålla ganska mycket information på mitt instagramkonto. Jag samarbetar också mycket med andra aktörer inom det här området.

Vilket värde skapar den kunskap som du har hos kvinnor? 

Min kunskap skapar en känsla av styrka, makt och ursprung. Jag tror att det skapar en mer kärleksfull relation till kroppen, skötet och till sin identitet som kvinna. I mina kanaler försöker jag uppmana till egna tankar och reflektioner istället för att endast skriva fakta. Många blir också intresserade av att närma sig magi, jag får många frågor om hur man tillexempel går tillväga för att skapa en egen ceremoni. Man kan hitta inspiration kring detta i mina kanaler, eller boka en konsultation hos mig! 

När ska man kontakta dig?

Om man är nyfiken på att leva cykliskt! Om man vill följa hormonnivåer, månen och årstider istället för att följa en linjär värld. Om man vill förstå andra delar av sig själv och att kanske egna, en lite guidning till örter, mysterier, historia. Då tycker jag att man ska följa mig.

Hur kontaktar man dig?

Man kan kontakta mig via min hemsida snippsauna.com , Instagram @wildherbarista eller titta på mina seminarier på boon.tv. Sedan har jag en podd som heter Förmödrars Makt, den finns där poddar finns.

 

Om artikelserien Entreprenörer inom Kvinnohälsa:

Artikeln om Rebecca Tiger är en del av artikelserien “Entreprenörer inom kvinnohälsa” som porträtterar kvinnor som arbetar med kvinnors hälsa på olika sätt. Syftet med artikelserien är att synliggöra den kunskap och de verktyg som finns för att arbeta med psykisk, fysisk och spirituell hälsa som kvinna. Tack Rebecca för din tid, ditt arbete och för att du är du!

Känner du eller inspireras du av en kvinna som fler borde känna till? Hör av dig till oss genom att skicka ett mail till hej@kvinnoteket.se.

Previous
Previous

Christina Sundequist guidar dig till att må bra genom klimakteriet

Next
Next

Sårbar, modig och autentisk med Sandra Aggemo