Christina Sundequist guidar dig till att må bra genom klimakteriet

Hälften av världens befolkning går förr eller senare igenom klimakteriet. Ändå är informationen kring vad som händer i kroppen och hur man kan hantera detta knapphändig. Detta upptäckte Christina Sundequist när hon närmade sig femtioårsåldern och började känna förändringar i kroppen. Träningen tog inte, viss mat fungerade inte och värmevallningarna kom smygande. Med ett sedan länge stort intresse för hälsa och en inneboende nyfikenhet var det naturligt att själv börja utforska vad det egentligen innebär att befinna sig i den fasen av livet. Resultatet blev boken Harmony, en guide för kvinnor i klimakteriet. Idag balanserar hon livet som konsult med att vara personlig tränare, föreläsa och coacha kvinnor mitt i livet. 

Hej Christina! Berätta vem du är! 

Jag är i grunden civilekonom och driver sedan många år tillbaka eget konsultbolag. Det är ”mitt ena ben” – i näringslivet. Mitt andra ben har jag inom hälsa där jag hjälper kvinnor att må bra. Jag har arbetat med hälsa i cirka tolv år. Idag innebär det att jag är kost – och hälsocoach, personlig tränare och föreläsare. Min kunskap riktar sig till kvinnor i livsfasen runt klimakteriet och senare. Genom min kunskap och erfarenhet vill jag hjälpa dessa kvinnor att må så bra som möjligt. Det känns viktigt för mig. 

Jag vill dela med mig och hjälpa, då många kvinnor är förvirrade i vad som händer i kroppen i samband med åldrandet och livsfasen runt klimakteriet.

På fritiden är jag gärna utomhus och i naturen. Skidåkning, vandring, golf, bärplockning. Jag älskar att vistas uppe i svenska fjällen och är där så ofta som möjlig. Vi har ett ställe där uppe och på den platsen finner jag lugn och harmoni, får inspiration och laddar mina batterier. 

Vad är det som driver dig i ditt arbete med klimakteriehälsa?

I mitt arbete med kvinnors hälsa drivs jag av att få hjälpa till genom att dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Att få se kvinnor må så bra de bara kan genom att erbjuda dem tips och råd i både stort och smått. Att peppa, att sätta upp delmål som alla kan nå och som på så sätt kan ge motivation och drivkraft att gå vidare. Det är ett stimulerande och viktigt arbete som det finns behov av eftersom många kvinnor är förvirrade gällande vad som händer i kroppen i samband med åldrandet och klimakteriet. 

Jag följer ständigt nya rön, studier och forskning för att hålla mig uppdaterad. Det handlar ju inte bara om klimakteriet i sig utan också om det naturliga åldrandet. Går hand i hand kan man säga.

Civilekonom, författare och klimakteriehälsa - hur kom det sig att du hamnade där du befinner dig idag? 

Jag har alltid varit intresserad av hälsa och är av naturen nyfiken och vill förstå saker som händer i och med kroppen. Jag nöjer mig inte med ”att det är så” eller ”att nu blir man äldre, det är bara att gilla läget”. 

I femtioårsåldern började jag själv uppleva förändringar i kroppen. Träningen svarade inte som förr, jag blev känslig för viss mat, hade svårare att hålla vikten, värmevallningar, nedstämd, stela leder mm. Jag förstod att det var klimakteriet och började göra efterforskningar för att få mer kunskap. 

Det blev snabbt tydligt att informationen om ämnet var knapp och det gjorde att jag valde att fördjupa mig och gräva djupare. Det här var början till den dokumentation och det skrivandet som ganska snart gav mig idén att faktiskt skapa en bok och dela med mig. Resultatet blev boken Harmony – må bra i och efter klimakteriet. 

För mig är det viktigt att bjuda på kunskap som rör alla faser relaterat till klimakteriet och det kvinnliga åldrandet.

Under processen valde jag även att fördjupa mig inom funktionsmedicin eftersom jag ville förstå mer om bakomliggande faktorer och hormoner. Hade sedan tidigare grundläggande utbildning inom hälsa, coaching, kost och personlig träning men ville veta mer. 

Nu skriver jag på min andra bok där jag fördjupar mig mer inom näring, kost, vikt och annat kopplat till det. Boken riktar sig såklart till kvinnan!

Vad gör du? Hur arbetar du? 

Min kunskap förmedlar jag genom mina böcker, föreläsningar, workshops, personlig coaching och personlig träning. Jag skriver också en del artiklar i ämnet, vilka delas på sociala medier och i tidningar. Jag har också fått möjlighet att jobba som intervjuare i Klimakteriepodden där jag intervjuar spännande gäster.   

Vilket värde skapar den kunskap du har hos kvinnor? 

För mig är det viktigt att bjuda på kunskap som rör alla faser relaterat till klimakteriet och det kvinnliga åldrandet. Vi har förklimakteriet, menopause (sista mensen) och tiden efter klimakteriet. Den av faserna som kan vara mest förvirrande är nog förklimakteriet då det ofta kommer som en överraskning för många. Troligen beror det på dålig kunskap om vad som händer. Där kommer ytterligare en aspekt– att i god tid informera kvinnor om hur man på bästa sätt kan vara förberedd. 

Om vi har kunskap och är medvetna om vad som händer i kroppen kan vi lättare möta det som sker och också veta hur vi ska agera

Om vi har kunskap och är medvetna om vad som händer i kroppen kan vi lättare möta det som sker och också veta hur vi ska agera. Hur ska man tänka om träning, kost, stress och så vidare? Det är inte samma som när vi var tjugofem. Man kan göra mycket bra saker innan för att möta det som sker. 

När ska man kontakta dig - eller köpa din bok? 

Man kan kontakta mig för att boka tid för personlig träning eller för kost- och hälsocoachning relaterat till klimakteriet. Träningen ser inte likadan ut som när du var 25 och jag kan ge många goda råd gällande klimakteriet, vikten med mera. 

Om du är intresserad av att köpa min bok finns den i nätbutikerna, signerat ex kan köpas direkt från mig! 

Hur kontaktar man dig? 

Via min hemsida hittar man både mer information om mig samt alla min kontaktuppgifter! 

Om artikelserien Entreprenörer inom Kvinnohälsa:

Artikeln om Christina Sundequist är en del av artikelserien “Entreprenörer inom kvinnohälsa” som porträtterar kvinnor som arbetar med kvinnors hälsa på olika sätt. Syftet med artikelserien är att synliggöra den kunskap och de verktyg som finns för att arbeta med psykisk, fysisk och spirituell hälsa som kvinna. Tack Christina för din tid, ditt arbete och för att du är du!

Känner du eller inspireras du av en kvinna som fler borde känna till? Hör av dig till oss genom att skicka ett mail till hej@kvinnoteket.se.

Previous
Previous

5 tips på stärkande serier om kvinnokroppen

Next
Next

Omfamna hela ditt cykliska jag med Rebecca Tiger