Med kosten som verktyg för att förbättra PCOS, magproblem och infertilitet

Vi tackar universum för att hon valde att studera kost istället för juridik - för idag hjälper hon kvinnor i olika åldrar att må bättre! Sedan 2009 har hon arbetat som dietist inom olika områden i vården och för några år sedan insåg Anna Hamilton att kvinnohälsa var hennes sanna passion. Idag driver hon företaget Foodformation och älskar arbetet med att hitta orsakerna och lösningar till kvinnors problem med bland annat PCOS, fertilitetsbekymmer och olika magproblem. Att passionen finns där är det ingen tvekan om, att hon läser studier som godnattsagor är bara ett av alla tecken. Välkommen att bekanta dig med Anna Hamilton!  

Hej Anna! Vem är du? 

Jag heter Anna och kan nog bäst beskrivas som en nyfiken person som gillar att nörda ner mig i saker! Sedan några år tillbaka är kvinnohälsa det jag främst vill lära mig om, läser till och med studier som godnattsagor ibland! 

Jag valde att studera till dietist för femton år sedan och i september 2021 bestämde jag mig för att ta klivet ut ur det traditionella sjukvårdssystemet och istället bygga mitt eget system. Nu driver jag Foodformation där jag med hjälp av ett mer holistiskt synsätt hjälper kvinnor att med hjälp av kosten förbättra och läka besvär från till exempel PCOS, magproblem, infertilitet och attityd till mat. Det känns så rätt och ger mig mycket energi att få vara en del av mina klienters resa mot ett bättre liv.

För några år sedan blev det så tydligt för mig att det finns världens potential för att förbättra kvinnohälsa.

När jag inte arbetar hämtar jag energi från tid med barn, min man och mina vänner. Jag är en utflyttad stockholmare och bor utanför Jönköping tillsammans med min familj, där hittar ni mig på mitt kontor eller digitalt! 

Du hittade din passion inom kvinnohälsa - berätta mer! 

Jag brinner för att vi kvinnor ska få bra vård och också kunna få må bra i alla skeenden av livet. För några år sedan blev det så tydligt för mig att det finns världens potential för att förbättra kvinnohälsa. Som dietist har man en bra grund att arbeta med just det.

Jag älskar möjligheten att vara nyfiken och nörda ned mig i saker, det är något jag kan göra i mycket större utsträckning i mitt nuvarande arbete jämfört med tidigare. Det är så givande att lägga pusslet för mina klienter och hitta bitar som kan göra så stor skillnad i livet. Det som driver mig är att se att de jag jobbar med faktiskt når sina mål med behandlingen. Det känns som att jag hittat hem. 

Dietist, funktionsmedicin och entreprenör, hur hamnade du här?

Jag tror verkligen att allt vi samlar på oss leder oss dit vi vill, om vi är öppna för det. Jag utbildade mig till dietist 2007, efter att ha tackat nej till juristutbildningen i Stockholm. Efter ett tag vidareutbildade jag mig även inom funktionsmedicin och har jobbat mer och mer med PCOS, fertilitsbesvär och IBS. Är glad att kunna säga att jag arbetar heltid med just detta idag, att stötta kvinnor så att de kan må bra på riktigt.

Genom att fler och fler pratar om att det faktiskt går att förändra sitt mående och hälsa så får fler upp ögonen för det. Att ens symtom kanske inte är så “normala” utan att det finns ett liv utan månatlig smärta osv.

Att det blev just kvinnohälsa som jag fastnade för finns det nog två anledningar till. Dels för att jag via mitt dåvarande dietistjobb på njuravdelningen fick arbeta mer med att bedöma provsvar, men sedan också min egen kroppsliga resa. När jag var yngre led jag av mensvärk som blev bättre med hjälp av akupunktur, men besvären kom tillbaka efter två graviditeter. Det kom till en punkt då jag tänkte att nej, nu måste jag lösa det här! Och på den vägen är det.

Många kvinnor upplever utmaningar med sin hälsa, hur kan man få hjälp hos dig? 

Jag arbetar med att få kvinnor att må bra genom att försöka hitta deras triggers och behandla det, istället för symtomet. Tillexempel, istället för att rekommendera att äta en Ipren för att mildra exempelvis mensvärk säger jag; ”Vad intressant! Då ska vi undersöka varför du har mensvärk!”

Det betyder inte att det går att "bota" allt eller att läkemedel är skräp. Men vi har ju vant oss vid ett piller för varje symtom, istället för att försöka se anledningen till besvären. Listan är lång över patienter som blivit gravida, fått tillbaka ägglossning, minskat mensvärk och PMS och i många fall kunnat plocka bort mediciner.  Och det är, tyvärr, inte en “en-behandling-fits-all”. Man måste hitta vad som funkar för just sin egna kropp. Jag utgår nästan alltid från provsvar för tydlig kompassriktning.

Det händer ofta att vi också lyckas identifiera och förbättra symptom som inte upplevts som ett problem eller som en obalans tidigare eftersom klienten inte visste att det inte var normalt.

När en ny klient anlitar mig börjar vi med att förstå vilka utmaningar eller problem som finns närvarande. Sedan tar vi ofta prover för att få en nulägesanalys av hur kroppen mår just nu. Det kan vara både vanliga blodprover och ibland även funktionsmedicinska prover där vi tittar på tillexempel hormoner, enzymer, magen, olika näringsämnen. Även om prover inte alltid behövs för att skapa förändring så upplever jag att det ofta är motiverande att få se hur man mår i text på ett papper, svart på vitt. När vi sedan analyserat problemen eller utmaningar och eventuella prover skapar jag tillsammans med klienten ett individuellt program att arbeta efter.

De som kommer till mig har sökt hjälp hos vården tidigare och vissa har fått diagnoser. Det händer ofta att vi också lyckas identifiera och förbättra symptom som inte upplevts som ett problem eller som en obalans tidigare eftersom klienten inte visste att det inte var normalt. Det kan vara tillexempel hur magen beter sig innan menstruation. Eller att man inte ser det som ett problem med förstoppning, mensvärk eller PMS. 

Genom att fler och fler pratar om att det faktiskt går att förändra sitt mående och hälsa så får fler upp ögonen för det. Att ens symtom kanske inte är så "normala" utan att det finns ett liv utan månatlig smärta och försämrat mående.

Vilket värde skapar din kunskap som dietist hos kvinnor? 

Det beror på vad de söker för. Men det är klart att mår personen bättre så får de så mycket mer energi över till annat, till det som de verkligen gillar och gillar att göra. De jag jobbar med är nöjda över att slippa exempelvis mensvärk eller magbesvär som tidigare påverkat deras liv på negativa sätt. För de kvinnor som vill bli gravida och faktiskt blir det. Ja jag nyper mig i armen varje gång (läs glädjetårar som sprutar). 

Många av klienterna har ju ett fungerande liv, men där besvären ändå påverkar livskvaliteten. Det kan vara symptom som PMS, PCOS, magbesvär, trötthet eller ätbeteendet. Fertilitetsbekymmer är extremt psykiskt påfrestande. 

Mitt mål med alla behandlingar är att man ska vara så fri som möjligt när det kommer till kosten, att det inte bara ska handla om att plocka bort saker. Men sedan lever vi i en tid där vi hela tiden överöses av sådant som kroppen inte behöver, som tillexempel möjligheten att dricka flera liter läsk eller äta ett kilo godis på daglig basis. Vidare lever också många av oss väldigt stressiga liv med lite rörelse och mycket skärmar. Jag försöker hitta det som funkar för din kropp utan att det ska resultera att du känner dig alltför låst till maten.

När ska man kontakta dig?

Du kan kontakta mig om du har PCOS, och/eller om du vill bli gravid och vill optimera din fertilitet. Men även vid besvär med magen och menscykel.  Om du vill ha en tydlig riktning kring vart du ska och förstå vad olika problem eller utmaningar beror på. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några quick-fixes, det kräver en del förändringar. Vi skräddarsyr behandlingen och råden efter dig, dina symtom och provsvar. 

Hur kontaktar man dig? 

Kontakta mig /boka besök via hemsidan www.foodformation.se eller instagram - @food_formation . Jag har också avtal med olika försäkringsbolag om du har en sjukförsäkring som inkluderar dietist.  

Om artikelserien Entreprenörer inom Kvinnohälsa:

Artikeln om Anna Hamilton är en del av artikelserien “Entreprenörer inom kvinnohälsa” som porträtterar kvinnor som arbetar med kvinnors hälsa på olika sätt. Syftet med artikelserien är att synliggöra den kunskap och de verktyg som finns för att arbeta med psykisk, fysisk och spirituell hälsa som kvinna. Tack Anna för din tid, ditt arbete och för att du är du!

Känner du eller inspireras du av en kvinna som fler borde känna till? Hör av dig till oss genom att skicka ett mail till hej@kvinnoteket.se.

Next
Next

5 tips på stärkande serier om kvinnokroppen